Jumaat, 7 Februari 2014

Allah is beautiful and He loves beauty

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ
بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيْم 

TAZKIRAH PAGI INI...
Allah is beautiful and He loves beauty

Tazkirah pagi ni kita bicara santai sikit...hari cuti...
Sebut je tentang muslimah. Mesti gambaran kita seorang yang solehah, baik, santun, lemah lembut..Allah.. Bestnya kalau semua muslimah jadi macam tu.. :)

Tapi...tak kurang jugak, ada yang melatah bila melihat muslimah itu bergaya sedikit.. "Perempuan bergaya HARAM. Pakai cantik-cantik HARAM. Berfesyen sikit HARAM."

Kenapa ya sesetengah individu begitu ekstrim berdakwah sampaikan kalau boleh semua benda nak dicopkan haram tanpa mengkaji hukum perkara tersebut terlebih dahulu.
Hmm... Adakah Islam agama yang begitu ekstrim, keras, rigid dan kaku ? Adakah Islam menyekat fitrah manusia untuk menyukai kecantikan? Islam is fleksibel ok.

That's why dalam Islam ada konsep murunah. Murunah ialah anjal atau fleksibel iaitu boleh berubah mengikut kesesuaian, namun masih tetap prinsip asasnya. Murunah merupakan satu kelonggaran atau kemudahan yang diberi kepada semua muslimin muslimat tetapi tetap pada thabatnya, iaitu menutup aurat, tidak berlebih-lebihan (tabarruj) dan menepati syariat.

Jadi, tak salah pun nak berfesyen asalkan tak terkeluar dari landasan syarak...

"...Dan katakanlah kepada perempuan-perempuan yang beriman supaya menyekat pandangan mereka (daripada memandang yang haram), dan memelihara kehormatan mereka dan janganlah mereka memperlihatkan perhiasan tuduh mereka kecuali yang zahir daripadanya dan hendaklah mereka menutup belahan leher bajunya dengan tudung kepala mereka dan janganlah mereka memperlihatkan perhiasan tubuh mereka melainkan kepada suami mereka..." (An-Nur ayat 31)

"...Allah itu cantik dan sukakan kecantikan..."
(Sahih Muslim) Senang melihat muslimah-muslimah cantik bergaya, berjubah dan bertudung labuh tetapi pada masa yang sama mengikut syariat Islam.. :)
So sweet... wallahu a'lam
TQ Ust Kay

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

.SALAM

.SALAM
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...